De Alaskan Malamute

history

De Alaskan Malamute is een poolhond bij uitstek. Hij heeft zijn rasnaam gekregen van een eskimostam in Alaska, de Mahlemuts. De Mahlemuts waren jagers en vissers. Het was een nomadenstam die bij de seizoensgebonden migraties afhankelijk was van het harde werk van hun honden. Hun honden werden vooral gebruikt om boten langs de oevers te slepen en voor de jacht op kariboes. Dankzij de buitengewoon dichte vacht en dikke voetzolen konden de honden in het harde klimaat van Alaska overleven en konden ze lange afstanden afleggen over het ijs onder de meest extreem lage temperaturen. De honden waren essentieel voor overleving van de Mahlemuts. De band tussen de Mahlemuts en hun honden was gebaseerd op wederzijdse onafhankelijkheid en respect.

Om het gedrag van de Alaskan Malamute te begrijpen is het belangrijk te weten wat zijn oorsprong is. Bij de Malamute stond werken en overleven onder de meest barre omstandigheden centraal. Het karakter van de Malamute wordt hierdoor nog steeds bepaald.

Dit houdt in dat het jachtinstict van de Malamute over het algemeen zeer goed ontwikkelt is. Hij is erg prooigericht, muizen, (vreemde) katten, kippen, konijnen, geiten en schapen ziet hij als lekkere snack. Dat betekent doden en opeten!

De Malamute is dus erg voedselgericht, hij doet alles voor eten. Dit betekent in huis de vuilnisbak leeghalen en alles wat op tafel of op het aanrecht ligt is voor hem.

De Malamute is nog een echt roedeldier. Daarom kunnen sommige Malamutes moeilijk alleen zijn. Ze zullen dit laten merken door met een doordringend gehuil de roedel bijeen te willen roepen. Maar ondanks dat Malamutes echte roedeldieren zijn zullen ze absoluut niet alle honden in hun omgeving dulden. Een Malamute is over het algemeen vrij dominant naar andere honden en zal een knokpartij zeker niet uit de weg gaan. Daarbij kunnen ze doorgaan ‘tot het bittere eind’. Als eigenaar dien je hier altijd op bedacht te zijn. Door zijn houding naar andere honden en zijn enorme jachtinstict kan hij over het algemeen niet los lopen.

Er moet veel vrije tijd en energie gestoken worden in de opvoeding en zijn verdere leven. Een Malamute zal zeer consequent moeten worden opgevoed, maar zeker niet met een harde hand. Het is eigenlijk geen hond voor een beginner. De Malamute is buitengewoon intelligent, en hij zal gedurende zijn hele leven doorgaan met het testen van de grenzen. Het gebeurt niet zelden dat de Malamute eigenlijk zijn eigenaar aan het trainen is voordat deze er erg in  heeft wat er is gebeurd!

Er zal veel tijd gestoken moeten worden in lange wandelingen meerdere malen per week, ook zal hij de mogelijkheid moeten krijgen om te rennen, b.v. naast de fiets of voor de step om hem gezond en in conditie te houden. Werken met de Malamute is in principe de beste manier om hem fit te houden. Alleen een Malamute die voldoende beweging krijgt zal zich van zijn beste kant laten zien en is een fantastische hond om mee samen te leven!

Verder heeft de Malamute vanwege zijn oorsprong een zeer onafhankelijk karakter. De Malamute wordt vaak bestempeld als eigenwijs en heeft zeker niet de ‘will to please’ zoals andere rassen dat wel hebben.

Nog een paar kleine weetjes:

De Malamute houdt over het algemeen erg van graven. Als eigenaar zul je niet veel waarde moeten hechten aan een prachtige bloementuin, aangezien hij er geen enkele moeite mee heeft om de tuin om te toveren in een maanlandschap. Het is zeker geen uitzondering dat hij zal proberen vanuit de tuin naar Australië te graven! De tuin zal daarom ook goed afgeschermd moeten worden. Een schutting van 1.80 meter hoog en liefst nog voor een deel in de grond is zeker geen overbodige luxe.

Een Malamute gaat 2x per jaar enorm in de rui. Dit houdt in dat letterlijk niets in je huis nog haarvrij blijft, inclusief je eigen kleding. Vuilniszakken vol komen er vanaf, en meerdere keren per dag stofzuigen is dan echt nodig.

Verder zal duidelijk zijn dat de Malamute beschikt over een enorme trekkracht. Wandelen kan daarom voor volwassenen al een echte uitdaging zijn, kinderen zullen dan ook niet met hem kunnen lopen.

Als Malamute eigenaar moet je sterk in je schoenen staan. Samenleven met een Malamute moet je niet onderschatten. Maar een goede combinatie van liefde en dicipline zal resulteren in een toegewijde, betrouwbare metgezel.

 

(Bovenstaande tekst is gebaseerd op de informatie beschikbaar gesteld door de Alaska Malamute Club Nederland http://www.amcn.nl)

 

Dit vind ik zelf altijd een leuke tekst die een mooie omschrijving geeft van de Malamute:

I’m a Malamute.
I’m not a Husky!
I’m bigger, I’m stronger!
My eyes are color of chocolate, never blue.
My tail curls over my back; huskies and wolves hold theirs straight.
I’m built for strength and power, not speed.
I can pull many hundreds times my own weight.
I’m not a wolf! I’m my own proud ancient breed.
Yes I’m nice, if you are. I am very intuitive.
I’m big and love to lean on people. This is affection not aggression.

Yes I will bite, if hurt or scared.
Yes I shed – a lot! Your yard, furniture, floor will be covered in fluffs. Brush me often to keep my coat luxurious!
Yes I love the cold, -20 is good, +32 is warm. It’s not mean to let me stay outside.
But I love the company of my people don’t abandon me out there.
Yes I can bark, but I prefer to woowoo you!
I’ll howl along with sirens. And wake you with a song as the sun rises.
If I don’t agree with you I’ll be sassy and talk back. WoooooWoooo!
No I don’t need to eat a lot, nature gave me an efficient metabolism.
But I’ll wolf whatever is in front of me and take yours too.
I prefer company of people over company of other dogs.
I’ll chase a ball and maybe retrieve it a few times, then I’m bored of that dumb game.
My ancestors were wanderers. So am I. Keep me safe on a leash, always!
I’ll bull through wood and vinyl fence, I’ll even rip chain link.
I can jump high and dig deep. My play area must be secure.
My ancestors chased critters for food. Little fuzzies are my prey even if they’re your friends.
I’m very intelligent but stubborn. I won’t do your bidding unless there’s something in it for me! Reward me!
If you don’t want me to chew up your furniture and dig up your lawn, exercise and entertain me!
I can happily sleep on the patio or even in a crate, but I’m happiest if I can be near you, preferably snuggled in your bed.
Love me, and I’ll love you for life!

Written by Joyce Epperson

 

Advertentie